Dobra praktyka higieniczna jest znacząca
Dobre praktyki higieniczne obejmują mycie rąk przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety lub dotknięciu zwierząt, częste sprzątanie dotykanych powierzchni, jak blaty stołów i poręczy, a także dezynfekcję przedmiotów i powierzchni, które narażone są na kontakt z osobami chorymi czy zakażonymi. Dobra praktyka higieniczna zakłada jeszcze noszenie maseczek ochronnych i utrzymywanie dystansu od innych. GHP i GMP czyli Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka Produkcyjna, to dwa podstawowe systemy mające na celu utrzymanie odpowiedniej weryfikacji higieny środowiska pracy i procesów technologicznych jakie przebiegają w firmie branży żywnościowej. Dobre praktyki higieniczne dostarczają i utrzymują trafny poziom higieny w miejscu pracy, co jest konieczne w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności i towarów. GMP/GHP umożliwiają, że procesy są ściśle nadzorowane i że towary są wytwarzane zgodnie z regulaminami prawa i zasadami bezpieczeństwa. GHP i GMP mają również na celu zapobieganie i redukowanie skutków zanieczyszczenia żywności i wyrobów. dobre praktyki higieniczne